MCQ Questions for Class 8 Geography Chapter 3 Mineral and Power Resources with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 8 Geography Chapter 3 Mineral and Power Resources with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 8 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided Mineral and Power Resources Class 8 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 3 Geography Objective Questions.

Mineral and Power Resources Class 8 MCQs Questions with Answers

Appearing Students of Class 8 Exams can download MCQ on Mineral and Power Resources Class 8 with Answers from here. By practicing Class 8 Geography Chapter 3 MCQ with Answers, you can score well in the exam. Download Class 8 SST Geography Chapter 3 MCQ in PDF format from the below access links and start practicing on a regular basis for better subject knowledge.

Question 1.
A naturally occuring substance that has a definite chemical composition is a
(a) ore
(b) rock
(c) mineral
(d) copper

Answer

Answer: (c) mineral


Question 2.
Rock from which mineral are mined are known as
(a) metallic mineral
(b) limestone
(c) mineral
(d) ore

Answer

Answer: (d) ore


Question 3.
Deep wells bored to take the petroleum and natural gas out is called
(a) quarrying
(b) drilling
(c) mining
(d) shaft mining

Answer

Answer: (b) drilling


Question 4.
Which among the following is the leading producer of iron-ore in the world?
(a) Europe
(b) Asia
(c) Antarctica
(d) North America

Answer

Answer: (a) Europe


Question 5.
Which is the rarest diamond on this earth?
(a) Black diamond
(b) Blue diamond
(c) Red diamond
(d) Green diamond

Answer

Answer: (d) Green diamond


Question 6.
What are the ways to conserve minerals is?
(a) Recycling of minerals
(b) Reducing waste in the process of mining
(c) Both a and b
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Both a and b
One of the ways to conserve minerals is recycling of minerals and reducing waste in the process of mining.


Question 7.
What is the appropriate source of energy for coastal area?
(a) Tidal energy
(b) Solar energy
(c) Biogas
(d) Wind energy

Answer

Answer: (a) Tidal energy
Energy generated from tides is called tidal energy. Tidal energy can be harnessed by building dams at narrow openings of the sea.


Question 8.
What is the name of the mineral that is extracted from Bauxite?
(a) Silver
(b) Manganese
(c) Aluminium
(d) Copper

Answer

Answer: (c) Aluminium
Aluminium is the name of the mineral that is extracted from Bauxite.


Question 9.
Which one of the following is a leading producer of copper in the world?
(a) Bolivia
(b) Ghana
(c) Chile
(d) Zimbabwe

Answer

Answer: (c) Chile
Chile and Peru are leading producers of copper. In India it is mainly produced in Rajasthan, Madhya Pradesh, Jharkhand, Karnataka and Andhra Pradesh.


Question 10.
Which one of the following is not a characteristic of minerals?
(a) They are created by natural processes.
(b) They have a definite chemical composition.
(c) They are inexhaustible.
(d) Their distribution is uneven.

Answer

Answer: (c) They are inexhaustible.
A naturally occurring substance that has a definite chemical composition is a mineral. They are created by natural processes. They have a definite chemical composition. Minerals are not evenly distributed over space.


Question 11.
What are the major types of power resources?
(a) Conventional resources
(b) Non-conventional resources
(c) Both a and b
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Both a and b
Major Types of power resources are: (i) Conventional resources (ii) Non-conventional resources.


Question 12.
What is ‘Black gold’?
(a) Coal
(b) Mica
(c) Petrol
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Coal
Coal is known as the black gold due to its black appearance and great value as a fuel in industries and domestic purpose.


Question 13.
What are the fossil fuels?
(a) Fuels used for domestic purpose
(b) Fuel found in highly area
(c) Created by buried organism
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Created by buried organism
Fossil fuels are created due to the submergence of buried dead organisms in the earth for a long period of time. Fossil fuel such as coal, petroleum and natural gas are the main sources of conventional energy.


Question 14.
What do you mean by conventional power resources?
(a) Resource in use for a long period of time
(b) Extensively used by the common people
(c) Both a and b
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Both a and b
Conventional power resources are those that are in use for a long period of time and are extensively used by the common people. Firewood and fossil fuels are the two main conventional energy sources.


Question 15.
What are minerals?
(a) Found freely in the nature
(b) Have own chemical composition
(c) Both a and b
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Both a and b
Minerals are those substances that are found freely in the nature and have their own chemical composition.


Write true (T) or false (F)

1. Wind energy is an exhaustible energy.

Answer

Answer: False


2. Nuclear power is obtained from energy stored in the nuclei of atom.

Answer

Answer: True


3. The increasing use of fossil fuels is leading to its shortage.

Answer

Answer: True


4. Coal is the lessest abundantly found fossil fuels.

Answer

Answer: False


5. Firewood and fossil fuels are the two main non-conventional sources of energy.

Answer

Answer: False


Match the following

1.

Column-I Column-II
1. Petroleum (a) Burned Sunshine
2. Coal (b) Main sources of conventional energy
3. Fire wood and fossil fuels (c) Rarest diamond
4. Minerals containing iron (d) Black gold
5. Green Diamond (e) Ferrous
Answer

Answer:

Column-I Column-II
1. Petroleum (d) Black gold
2. Coal (a) Burned Sunshine
3. Fire wood and fossil fuels (b) Main sources of conventional energy
4. Minerals containing iron (e) Ferrous
5. Green Diamond (c) Rarest diamond

Fill in the blanks

1. Minerals that lie at shallow depths are taken out by removing the surface layer, this is known as ……………………… .

Answer

Answer: open cast mining


2. The mineral deposits in North America are located in ……………………… zones.

Answer

Answer: three


3. ……………………… is the largest producer of high grade iron-ore in the worl(d)

Answer

Answer: Brazil


4. Minerals are a ……………………… resources.

Answer

Answer: non-renewable


5. Petrol and its derivatives are called ……………………… .

Answer

Answer: Black gold


6. Heat obtained from the earth is called ……………………… .

Answer

Answer: geothermal energy


Picture Based Questions

1.
MCQ Questions for Class 8 Geography Chapter 3
1. What is shown in the figure?
2. Define drilling.

Answer

Answer:
1. This picture shows shore drilling of oil.
2. Deep wells bored to take petroleum and natural gas out is called drilling.


Map Skills

1. On an outline Map of the World mark the following:
(i) Countries of Asia with large iron deposits.
(ii) The countries in Europe that are leading producer of iron-ore in the world

Answer

Answer:
(i) China and India
(ii) Russia, Sweden, Ukraine, France.
MCQ Questions for Class 8 Geography Chapter 3


2.
On an outline Map of India mark the following.
(i) Iron distribution in the states of India
(ii) Major Bauxite producing states.

Answer

Answer:
(i) Madhya Pradesh, Goa, Maharashtra and Karnataka
(ii) Jharkhand, Odisha, Chhatisgarh, Madhya Pradesh, Gujarat, Maharashtra
MCQ Questions for Class 8 Geography Chapter 3


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 8 Geography Chapter 3 Mineral and Power Resources with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals of real numbers topic. Need any support from our end during the preparation of Mineral and Power Resources Class 8 MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

Manish Sharma
Manish Sharma

Manish is the founder of the JacobTimes blog. He is an experienced blogger and digital marketer, with a keen interest in SEO and technology-related topics. If you need any information related to blogging or the internet, then feel free to ask here. I aim for this blog has all the best information about those topics.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *